Receptury i smak

Dolne fermentowanie w otwartych kadziach wpływa na walory smakowe i zapachowe. Dzięki bezstresowej pracy drożdży, które swobodnie łączą się z tlenem, otrzymujemy klasyczny smak i aromat piwa. Leżakowanie w tankach jest odpoczynkiem. Filtrowanie to proces, w którym bazujemy na ziemi okrzemkowej. Efektem jest wysoka klarowność i zachowanie wartości odżywczych. Przygotowanie piwa nie jest dla nas drogą na skróty. Wszystkie etapy produkcji: słodowanie, suszenie, śrutowanie, zacieranie, gotowanie, schładzanie, fermentowanie, leżakowanie, filtrowanie wymagają precyzji i czasu. Dlatego odbywają się w nieprzypadkowym miejscu.

Stężenie alkoholu5,0 %

Ekstrakt11,5 %

Idealna temp. podania5-8 °C

Warzony tradycyjnie w otwartej kadzi, lager dolnej fermentacji. Kolor intensywnie złoty. Trwała, gęsta piana. Aromat wyraźnie chmielowy. W smaku bardzo orzeźwiające z delikatną nutką goryczki.

Stężenie alkoholu4,8 %

Ekstrakt11,5 %

Idealna temp. podania8-12 °C

Ciemny lager dolnej fermentacji o rubinowym odcieniu i beżowej pianie. Piwo o słodkim aromacie, w smaku delikatnie karmelowe. W tle obecna orzechowość.

Stężenie alkoholu4,7 %

Ekstrakt11,0 %

Idealna temp. podania5-8 °C

Klasyczne piwo pszeniczne z delikatnie wyczuwalnym aromatem bananów i goździków. Smak lekko kwaskowaty o słomkowym kolorze. W aromacie możliwy jest również zapach pszenicy przypominający zapach chleba lub świeżego ziarna. Łagodne bez goryczkowego charakteru.

Stężenie alkoholu<0,5 %

Ekstrakt11,5 %

Idealna temp. podania5-8 °C

Tichauer Free to piwo zaliczane do kategorii bezalkoholowych. Wieloletnie próby uwarzenia piwa bezalkoholowego, które nie traci na chmielowej drapieżności, zostały zwieńczone sukcesem. Tichauer Free to przede wszystkim wyrazisty i intensywny aromat.

Film

Respektowanie reguł i zachowanie sekretów dawnych mistrzów – pracowników Bürgerlieche Brauerei Tichau / Browaru Obywatelskiego to zasady, które rządzą warzeniem jasnego i ciemnego Tichauera.
Dolne fermentowanie w otwartych kadziach wpływa na walory smakowe i zapachowe. Dzięki bezstresowej pracy drożdży, które swobodnie łączą się z tlenem, otrzymujemy klasyczny smak i aromat piwa.
 
Leżakowanie w tankach jest odpoczynkiem. Filtrowanie to proces, w którym bazujemy na ziemi okrzemkowej. Efektem jest wysoka klarowność i zachowanie wartości odżywczych.
 
Przygotowanie piwa nie jest dla nas drogą na skróty. Wszystkie etapy produkcji: słodowanie, suszenie, śrutowanie, zacieranie, gotowanie, schładzanie, fermentowanie, leżakowanie, filtrowanie wymagają precyzji i czasu. Dlatego odbywają się w nieprzypadkowym miejscu.
 
Naszego lagera warzymy dla Ciebie. Korzystaj, smakuj, baw się.